Banánkenyér, mandulás madártej


Banánkenyér, mandulás madártej

Hozzávalók a banánkenyérhez:

  • 3 db érett banán
  • 7,5 dkg vaj + a kenéshez
  • 2 csapott tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 19 dkg finom liszt
  • 1 ek keményítő
  • 2 ek dióbél (apróra törve)
  • 2 ek apróra tört étcsokoládé

Elkészítés:

Vajjal kikenünk, vagy sütőpapírral kibélelünk egy kb. 10×20 cm-es mélyebb sütőformát.

Az érett banánokat egy tálba tesszük, és egy villával összetörjük, amíg teljesen folyós állagúak nem lesznek, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot, és alaposan elkeverjük.

Kimérjük a lisztet, elkeverjük benne a sütőport és a sót, majd a banánoskeverékbe öntjük, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a diót és a csokoládét, és azán az egészet lazán átkeverjük.

A tésztát sütőformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. egy 1 órán át sütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percet a formában hűlni, majd kiborítjuk, egy rácsra helyezzük, és hagyjuk pihenni. Napokig friss-ropogós marad.

Hozzávalók a madártejhez kb. 4 adaghoz:

7 darab tojás
1 liter mandulatej
7 evőkanál cukor
1 darab vaníliarúd

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáihoz keverünk a cukorból 5 evőkanálnyit. A tejet a vaníliával felmelegítjük. Mikor felmelegedett a tej, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojásokhoz öntjük, majd az egészet vissza a lábosba. A vaníliát hosszában felmetsszük és kikaparjuk belőle a magokat. Majd visszadobjuk. Nagyon alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg kissé be nem sűrűsödik, de semmiképp sem hagyjuk felforrni. Amikor elkezd megváltozni az állaga, levesszük a tűzről és egy nagy üvegtálba öntjük. A mosogatóba nagyon hideg vizet öntünk, és beleállítjuk a tálat, hogy kihűljön. Közben elkészítjük a habgaluskákat. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. Vizet forralunk, sózzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjéből egy evőkanállal galuskákat szaggatunk. Két percig főzzük, majd papírtörlőre vagy konyharuhára szedjük őket, és hagyjuk róluk a vizet lecsöpögni. Amikor a madártej lehűlt, beletesszük a galuskákat, és így hűtjük be az egészet. A tetejére pirított mandulákat szórunk.

+ There are no comments

Add yours