CINNABON


CINNABON

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 tojás
2,5 dl langyos tej
8 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
csipet só
csipet szódabikarbóna
1 mk olaj

A töltelékhez:
12 dkg cukor
3 evőkanál őrölt fahéj
7 dkg lágy vaj

A mázhoz:
8 dkg porcukor
10 dkg krémsajt
5 dkg lágy vaj
2 dkg vaníliás cukor

Elkészítés: A tej felét meglangyosítjuk adunk hozzá 2 csipet cukrot és az élesztőt, 10 percet pihentetjük, addig felfut. A lisztet egy dagasztótálba tesszük, beleütjük cukrot amit előzetesen a tojásokkal jól kikeverünk, hozzáadjuk az élesztős-cukros tejet, a tej 2. felét is, az olvasztott vajat, a csipet sót, a csipet szódabikarbónát, és az egy mokkáskanálnyi olajat, és kézzel vagy elektromos robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk a tésztát. Mikor a tésztánkat jól átdolgoztuk és összeállt, letakarjuk nedves ronggyal, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Közben megcsinálhatjuk a töltelékünket és a mázt is.
A töltelékhez való cukrot, őrölt fahéjat és a megmelegített vajat jól összekeverjük.
A máz hozzávalóit is krémesre kikeverjük.
A megkelt tésztánkaz lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd kisujjnyi vékony, nagy, hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A fahéjas töltelékünket egyenletesen elkenjük a tésztánkon. Feltekerjük, majd a tésztakígyót 3 centis darabokra vágjuk.
Vajjal kikent formába állítgatjuk a csigákat nem túl szorosan, mert még 25 percig kelni hagyjuk langyos helyen, nedves ruhával letakarva (ez az adag egy nagy tepsire vagy 2 kapcsos tortaformához való adaghoz elég).
A kelesztési idő letelte után előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A sütés alatt érdemes egyszer a csigák közepét egy villa segítségével visszanyomkodni, mivel a hő hatására a csigaközepe kicsit túl nő.
Mikor megsült a cinnabon a tetejére tesszük a krémsajtos mázunkat, és eloszlatjuk rajta.
A végeredmény egy tökéletesen lágy, könnyű tészta, kellemes ízvilággal. Reggelire, ebéd utáni desszertként és vacsorára is kiváló. Jó étvágyat hozzá!

+ There are no comments

Add yours