Zöldborsós hamis rizottó


Zöldborsós hamis rizottó

Hozzávalók 4 fő részére:
– 300g rizottó / rizs
– 50g teavaj
– 4ek olíva olaj
– 50-100g parmezán / trappista sajt
– citromfű (ez elhagyható)
– só ízlés szerint
– bors ízlés szerint
– 1dl fehérbor
– 1db tyúkhús leveskocka
– 1db kisebb cukkini
– 300g-400g zöldborsó (fagyasztott, konzerv, bármi jó)
– 100ml főzőtejszín
– 800ml víz

A rizottót/rizst 2ek forró olajben átfuttatjuk, megsózzuk, borsozzzk ízlés szerint, várunk amíg üvegesedik, pirul, majd felöntjük dupla annyi vízzel, amennyi rizottót használtunk, jelen esetben 600ml.
Közepes lángra visszakapcsoljuk a főzőlapot, addig, hogy bugyogjon alatta a víz, ami szépen elforrja magát.
Eközben kockákra szeljük a cukkinit. 2ek olajon megpuhítjuk a zöldborsót, pár perc elteltével hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit, pirítjuk a zöldborsókkal tovább. Ízlés szerint sózzuk.
Ha úgy ítéljük meg, hogy puhára sült felöntjük 200ml vízzel és hozzáadjuk a 100ml tejszínt. Pár percig főzzük, majd körülbelül az egésznek a 70%-át összeturmixoljuk szép pépesre, krémes állagúra. Ha ezzel megvagyunk, félretesszük és a maradék borsóval-cukkini alól is lekapcsoljuk a lángot.

Közben a rizottónk alól kezd elfoorni a víz, kezd megpuhulni, sűrűsödni. Ilyenkor hozzátehetjük a leveskockát, a vajat és a reszelt parmezánt / trappistát. Hagyjuk míg felolvadnak benne és a végén beleöntjük a fehérbort, amivel még 10 percig kevergetés mellett készre főzzük.

Ha a rizottónk szaftos de még kicsit ropog a fogunk alatt, akkor tökéletes. 🙂
Tálaláskor még kis olíva olajat önthetünk rá és reszelhetünk a maradék sajtból.

Halakkal, húsokkal is kiváló, de önmagában is kész főételnként szolgál.

Ajánlás:
bacon chips-szel
sült csirkemellel
sertésszűzzel
kacsacombbal
garnélával

+ There are no comments

Add yours